Skip to main content

Virkespriserna ökar kraftigt

Vill du shoppa byggmaterial i år? Eller vill du anlita ett byggföretag som handlar åt dig? Då kan det vara bra att räkna in de prisökningar som skett på virke som träreglar, panel och listverk under 2020-2021.

Priserna har under det senaste året gått upp kraftigt – och i sommar riskerar priserna att gå upp ytterligare. Ett “klassiskt” exempel är sommarkampanj-priset för 22×95 impregnerat trallvirke som ofta rabatterats till 9.95 kr – men som i dagsläget snarare ligger runt 13.95 kr.

Ökade priser på virke har lett till fler konkurser

Efter en sondering i olika byggforum så uppskattar användarna att prisökningen på trävirke har ökat med runt 30 till 40 procent på ett år. En faktor som (enligt Dagens Industri) har ökat antalet konkurser inom byggbranschen kraftigt – då många byggbolag har haft projektavtal med fasta priser – för både stora och små byggprojekt.

Flera faktorer tros ha ökat pris på byggmaterial:

• Fler vill renovera hemma under Corona. Både i Sverige och i andra länder.
• Ökade kostnader för transporter (i synnerhet container-transporter).
• Minskade timmerlager p.g.a. ökat byggande i Sverige.
• Ökad export av timmer från Sverige.
• Fler omvärldsfaktorer, som exempelvis fartyget som fastnade i Suez-kanalen, Brexit, samt politiska diskussioner i ex. Ryssland om att helt stoppa exporten av barr- och lövtimmer.

Virkespriser och priset på virke

Altanbygget blir nu ett dyrare projekt för både hemmafixare och proffs.

Dyrare priser på virke och vad du borde tänka på

• Var ute i god tid när du ska beställa byggmaterial. Det lönar sig troligen inte att vänta.
• Förbered dig på längre leveranstider.
• Undersök om det går att använda alternativa material i byggprojektet.
• Fråga om byggföretaget redan köpt på sig ett lager och vilka priser de kan erbjuda dig.
• Förvänta dig inte att få ett fast pris på ditt byggprojekt. Önskar du ändå ett fast pris så lär byggföretaget ta höjd för osäkerheten kring materialpriserna – och då lär de öka det fasta priset på ditt byggprojekt rejält.

Ökade priser på plåt, stål och cement

Flera byggföretag rapporterar att priserna på allt från plåt till cement också ökat kraftigt under 2021. Bakgrunden till dessa prisökningar kan bero på allt från det planerade stoppet av cementtillverkningen i Cementa-fabriken i Slite på Gotland, ökat antal beställningar på plåt och stål – eller att företag helt enkelt passar på att höja priserna i samband med att priset på virke ökar.

Många kommer trots prisökningen ändå vilja renovera hemma under 2021 och 2022 – och då ska du självklart vända dig till oss på Proffs.se.

På vår sida proffs.se/tjanster/bygg-och-hantverkare ser du alla våra byggtjänster, och som du ser så finns det flera bra utomhuskategorier som inte inkluderar särskilt mycket trävirke.

​Med dessa smått grå nyheter vill vi på Proffs ändå önska er alla en fortsatt god lycka i offertjakten!

Proffs.se

Proffs.se

Vi skriver om det mesta som ger dig som bostadsägare bättre kunskap och inspiration i vardagen.

Lämna ett svar

Close Menu

Vill du hitta rätt proffs till ditt projekt?

Läs fler tips och nyheter:

%d bloggare gillar detta: