Skip to main content

RUT-avdrag i vardagen

Vill du ta del av RUT-avdraget? Då är det bra att tänka på detta.
√ 50 procent skattereduktion.
√ Max 50.000 kronor i avdrag per år.
√ Tjänster som är RUT-berättigade.

 

RUT står för Rengöring, Underhåll och Tvätt. Och för den som uppfyller kraven för RUT så finns möjligheten att få skattereduktion med 50 procent på arbetskostnaden.
Precis som med ROT så finns det ett maxbelopp för hur mycket RUT-avdrag just du kan ta del av varje år. Och för RUT så finns vissa regler beroende som slår an beroende på din ålder. Är du under 65 år vid årets ingång? Då får du nyttja RUT-avdrag för max 25.000 kronor per år, och om du är över 65 år vid årets ingång så dubblas maxtaket till 50.000 kronor per år (och i det taket ingår även ROT-tjänster). Eftersom flera RUT-tjänster underlättar vardagen extra mycket för den äldre befolkningen så kan du även få skattereduktion för tjänster som du köper till dina föräldrar.

För att få RUT-avdrag måste dessa kriterier uppfyllas:

• Du ska vara minst 18 år när arbetet utförs.
• Du bor i Sverige, eller betalar skatt i Sverige för minst 90 procent av din inkomst.
• Du eller dina föräldrar måste använda fastigheten delvis som bostad.
• Du ska vara den som betalar fakturan för arbetet.
• RUT-avdrag godkänns även för dig som bor i hyresrätt.
• Den som är skattskyldig i Sverige kan även få avdrag för RUT-arbeten som utförts i en bostad inom EU/EES-området (förutsatt att övriga förutsättningar för skattereduktion är uppfyllda).
• Ett dödsbo kan endast få skattereduktion för arbeten som utförts före dödsfallet.

RUT-avdrag gäller inte om:

• Skattereduktion medges inte för den som är begränsat skattskyldig i Sverige. För den som bara betalar kommunal fastighetsavgift i Sverige medges normalt inte skattereduktion för varken ROT eller RUT.
• Om stöd lämnats för arbetet – från stat, kommun eller landsting – då har du inte rätt till skattereduktion för arbetskostnaden.
• Flyttstädning i samband med avveckling av ett dödsbo är inte berättigat för RUT-avdrag.

RUT-avdrag

Populära RUT-tjänster 2021

Snygga till hemmet eller trädgården och jämför offerter från proffs inom RUT-tjänster som hemstädning, flyttstädning, flytthjälp och trädfällning. Städ är vår näst populäraste kategori efter Bygg och alla våra städtjänster hittar du här.

Altanrengöring
Att få hjälp med rengöring av altan är dessvärre inte berättigat för skattereduktion.

Arborist
Du får RUT-avdrag på arbetskostnaden för arboristtjänster som beskärning eller fällning av träd. Skattereduktion medges däremot inte för bortforsling av fällda träd och grenar – och inte heller för nyplantering av träd.

Bortforsling av avfall
Skattereduktion medges inte för bortforsling, oavsett om det gäller hushållsavfall, trädgårdsavfall eller byggmaterial. Detta gäller även bråte som städas ur och forslas bort från t.ex. ett garage.

Byggstädning
Du har rätt till skattereduktion för arbetskostnader relaterade till byggstädning (men inte för bortforsling).

Catering
Tjänster som kopplas direkt till catering-uppdrag ger inte rätt till RUT-avdrag.

Flytthjälp
Ska du flytta och behöver flytthjälp? Då kan du få skattereduktion för RUT-arbete som rör packning och för den tid som spenderas kring flytten mellan den nya och gamla bostaden. Materialkostnader och kostnader för lastbilens drivmedel godkänns inte för skattereduktion.

Flyttstädning
Arbetskostnader relaterade till flyttstädning i din gamla bostad och i din nya bostad ger rätt till RUT-avdrag.

Fönsterputsning
Fönsterputsning som utförs i bostaden ger rätt till RUT-avdrag.

Gardiner
Uppsättning och tvättning av gardiner är berättigat för RUT-avdrag om arbetet är utfört i bostaden.

Gräsmatta
Du har rätt till RUT-avdrag för gräsklippning. Men RUT gäller inte för service och reperationer av maskiner så som gräsklippare eller robotgräsklippare.

Hemstädning
Du erbjuds RUT-avdrag för hemstädning i bostaden oavsett om du bor i ett hus, i en bostadsrätt eller i en hyresrätt. Hjälp med allt från dammsugning, dammtorkning, diskning till fönsterputsning ger rätt till skattereduktion – samtidigt som större och mer avancerade jobb som grovstädning och poolrengöring inte ger dig någon rätt till RUT-avdrag.

IT-hjälp
RUT-avdrag erbjuds för IT-hjälp som rör installation och reparation av IT-utrustning i hemmet. Det gäller IT-teknik som datorer, läsplattor, tv-apparater, mobiler, tv-spel och annan utrustning som kan kopplas till IT-utrustningen (som att laga en skrivare eller ett modem). För mer avancerade IT-arbeten medges inte skattereduktion och inte heller för installation av vitvaror eller larm.

Kemtvätt
Kemtvätt är tyvärr inte berättigat för RUT-avdrag.

Mossbekämpning
Mossbekämpning som utförs på tomten är berättigat för RUT-avdrag.

Poolrengöring
Poolrengöring räknas inte som ett enklare rengöringsarbete och ger därför inte rätt till skattereduktion.

Snöskottning
Snöskottning som sker i anslutning till tomten är berättigat för RUT-avdrag för dig som bor i småhus, men det gäller inte för arbeten som utförs på en gemensamhetsyta i en samfällighet. Du får även skattereduktion för arbeten som rör snöskottning av tak, balkonger och altaner.

Stubbfräsning
Stubbfräsning är inte berättigat för RUT-avdrag.

Städarbete
Du har rätt till RUT-avdrag för enklare städarbeten som utförs i din eller dina föräldrars bostad. Skattereduktion medges för enklare arbeten som inte kräver specialistutrustning, och därför godkänns arbeten som dammsugning, diskning och fönsterputsning. Du har även rätt till RUT för flyttstädning när du ska flytta in i en ny bostad eller ut ur ditt gamla hem.

Taktvätt
Taktvätt ger rätt till ROT-avdrag (och inte RUT-avdrag).

Trädfällning
Du har rätt till RUT-avdrag för arboristarbeten som exempelvis trädbeskärning och trädfällning, men dessvärre får du inte skattereduktion på arbeten som rör bortforsling, nyplantering eller stubbfräsning.

Tvätt
Tvätt av kläder och andra textilier som utförs i bostaden eller i tvättstuga är berättigat för RUT-avdrag.

Vitvaror och maskiner
Arbeten med reperationer och (förebyggande) underhåll av vitvaror i ditt hem är berättigat för RUT-avdrag. Du har inte rätt till RUT-avdrag för installation av vitvaror eller det arbetet som rör inkoppling av ledningar, elkablar och avlopp.

Anlita Proffs

Kort om ROT och RUT 2021

• Maxtaket för ROT och RUT räknas tillsammans och är 50 000 kronor per person/år.
• ROT-avdrag gäller för 30 procent av arbetskostnaden. Maxtaket är 50 000 kronor per person och år vid maximalt ROT-avdrag.
• RUT-avdrag medges för 50 procent av arbetskostnaden.
• Den som har fyllt 65 år vid årets ingång kan få som mest 50 000 kronor i RUT-avdrag.

Det är din inkomst och hur många andra avdrag du gör som styr hur mycket du kan få i ROT/RUT-avdrag.

RUT-avdrag godkänns idag för städarbeten, flyttstädning, flytthjälp, trädfällning och en del trädgårdsarbeten.

För mer information om exakt vilka arbeten som omfattas av ROT och RUT – och hur vilka möjligheter du har för avdragen hittar du hos Skatteverket.

Proffs.se

Proffs.se

Vi skriver om det mesta som ger dig som bostadsägare bättre kunskap och inspiration i vardagen.

Lämna ett svar

Close Menu

Vill du hitta rätt proffs till ditt projekt?

Läs fler tips och nyheter:

%d bloggare gillar detta: