Skip to main content

Vintersäkra ditt hus i höst

Även om många trädgårds- och ombyggnadsprojekt lämpar sig bäst under våren och sommaren så är hösten en perfekt tid för att färdigställa flera renoveringsprojekt – både inomhus och utomhus.
Med en mer behaglig “arbetstemperatur” så är det läge att kavla upp ärmarna och bocka av några av punkterna på husägarens att-göra-lista!

 

1. Gå igenom taket och rensa rännorna

Att rensa bort löv, barr och smuts från dina hängrännor är viktigt för att hålla ditt tak torrt. När snö och regn börjar falla så ska fukten flyttas så långt bort som möjligt från huset – så passa på att ta en bra borste och rensa ur alla löv från hängrännorna när solen torkat upp löven i några dagar.
Nu när du ändå har tagit dig upp på taket så passa på att granska alla plåtdetaljer och pannor så att allt ser helt och tätt ut.
För husägare som inte klätt in hela skorstenen i plåt så är det en bra idé att granska plåtdelen nere vid skorstensfoten så att den ser tät ut mot putsen/teglet. Trasiga pannor byter ut – och om du vill att taket ska vara i absoluta toppskick så kan en taktvätt vara bra för att få bort mossa och annat som börjat gro på taket.

2. Boka in en takexpert

När inspekterade du ditt tak senast? Vill du inte klättra upp på taket själv så kan en bra idé vara att låta en expert gå igenom taket åt dig så att taket är tätt och rätt.
Även små brister och läckage kan orsaka större skador på ditt hus och därför är det väldigt viktigt att se till så att ditt tak är i gott skick. Ett takföretag kontrollerar takets ventilationshuvar, avloppsluftare, plåtdetaljer och din skorsten. De kan även åtgärda eventuella mindre problem som upptäcks i samband med inspektionen.

För dig som har ett tak i dåligt skick så borde du passa på att lägga om taket innan snön börjar falla. En takläggare lägger ditt nya tak både professionellt och snabbt – och då de flesta byggföretag arbetar med takläggning så har du en bra chans att få en bra offert från takläggare på Proffs.se.

3. Isolera din vind

Vinden är ofta är en plats där varm luft släpps ut och kall luft sipprar in. Vinden är ditt hus “mössa” så att ha investera i isolering är alltid en bra investering. Vill du inte klättra upp på vinden själv med kliande isoleringsskivor eller lösullssäckar så kan det vara smart att anlita en expert som ser över hur tät vinden är och hur luften borde flöda för att skapa en bra vindsmiljö (där svartmögel inte trivs). Isolering / efterisolering av vinden kan även sänka dina energikostnader avsevärt, vilket under tider av rekordhöga elpriser gör mycket för plånboken på sikt.

4. Gödsla gräsmattan

Gödsla gräsmattan
Under sommaren så vill du förmodligen hålla onödiga kemikalier borta från din gräsmatta när barn, barnbarn eller du själv går runt mycket på tomten. Att gödsla din gräsmatta (och andra växter) inför vintern är en bra idé då växterna får extra näring under hela vinterhalvåret och under den period då det ofta är en hel del nederbörd som flyttar ner näringen till växternas rötter.
En trädgårdsfirma kan hjälpa dig med gödsling, så nytt gräs och de kan lufta din gräsmatta inför våren för att få ännu bättre fart på gräset!

5. Behandla trädäck, trappor och bryggor

Nu när grilla-på-altan-säsongen är över (för de flesta…) så kan det vara smart att behandla ditt trädäck så att altanen, trappen eller bryggan klarar vintersäsongen utan problem. Med rätt högtryckstvätt och munstycke så rengör du effektivt trät och efter allt torkat upp så finns det en uppsjö av behandlingar att välja mellan – allt från moderna varianter till klassisk träolja eller tjära. Behandlar du trädäcket på hösten så går arbetet på våren snabbare så att du kan njuta mer av vårsolen på din altan!

6. Måla om inomhus och utomhus

Många passar nu på att renovera inomhus – och då står målning och väggtapetsering högt upp på listan över de populäraste renoveringskategorierna för hösten.
Det många inte vet är att under tidig höst så passar det utmärkt att måla om fasaden och att byta ut en gammal träfasad som gjort sitt.
Under tidiga hösten så är det skönare att måla om fasaden än under årets varmaste månader. Du orkar mer när det är kyligare och målarproffsen rekommenderar att medeltemperaturen för dygnet är över 8 grader och att nätterna är fria från frost – därför är både försommar och tidig höst (under veckor med bra väder) perfekta när du vill måla om fasaden.
Många väljer att måla fasaden under högsommaren, och det går bra om det är molnigt, men att måla en för varm träfasad i direkt solljus gör att färgens torktid kan bli för kort och då hinner inte färgen gå in ordentligt i fasaden.

7. Måla om detaljerna

Känner du att ditt hus behöver en “upgrade” men du vill inte lägga ut pengar i nivå med en fullständig fasadrenovering? Då kan en ommålning av knutar, vindskivor, fönster och foder vara en bra idé om du är nöjd med fasadens huvudfärg. Nya komplementsfärger kan få ditt hus att se nästintill nytt ut och gör att du får ett leende på läpparna när du ser ditt “nya” snygga hus! Många väljer att måla om och matcha ytterdörrens nya färg med den nya fönsterfärgen, men det kan också vara snyggt att bryta av med en annan mer djärv färg på dörren – som drar blickarna mot en inbjudande huvudingång.
Vill du få ett bra resultat snabbt så kan du alltid passa på att nyttja ROT-avdraget och anlita en målningsfirma nära dig!

8. Byt ut gamla fönster

Byta fönster

Om din fönster är för tunna, om trät är genomruttet, eller om isoleringen runt fönstren gjort sitt så kan det vara läge att byta till nya fönster. Nyare, mer energieffektiva fönster håller ditt hus varmt och sänker dina uppvärmningskostnader. Beroende på vilka fönster du väljer (välj kanske inte för “billiga och fula” plastfönster) så stiger även värdet på huset ofta när du byter till nya, snygga och energieffektiva fönster.
Ett företag som arbetar med fönstermontering hjälper dig att installera dina nya fönster!

9. Vintersäkra huset

Om ditt hus ligger i en del av Sverige där vintern blir extra kall så har du säkert stenkoll på hur du vintersäkrar ditt hem. Men är du kanske ny som husägare så glöm inte att √ Stänga av bevattningssystem √ Granska drag från dörrar och fönster (åtgärda vid behov) och att √ Rengöra dina hängrännor och se över taket.
Har du dålig dränering runt huset så är det även läge att åtgärda det så att inte en onödig mängd fukt samlas mot din grund under senhösten, vintern och våren!
Proffs.se

Proffs.se

Vi skriver om det mesta som ger dig som bostadsägare bättre kunskap och inspiration i vardagen.

Lämna ett svar

Close Menu

Vill du hitta rätt proffs till ditt projekt?

Läs fler tips och nyheter:

%d bloggare gillar detta: